Verzekeringsvragen over de elektrische fiets

image fullwidth

U ziet ze meer en meer in het straatbeeld, de elektrische fietsen. Ze zijn heel handig voor wie minder inspanning kan of wil leveren en toch mobiel wenst te zijn. Natuurlijk zal het u ook al opgevallen zijn dat met de elektrische fietsen sneller kan gereden worden.

Overweegt u ook de aanschaf van zo’n fiets of hebt u er al eentje, dan vindt u op onze website de antwoorden op de volgende vragen:

Is een elektrische fiets een bromfiets?
Rijwielen met een elektrische hulpmotor voor trapondersteuning met een vermogen van maximaal 0,25 kw en waarbij de aandrijving wordt onderbroken wanneer de bestuurder niet meer trapt en de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer een snelheid van 25 km/u wordt bereikt, zijn rijwielen en geen bromfietsen.

Is een rijbewijs nodig?
Er is geen rijbewijs nodig indien het rijwiel voldoet aan de beschrijving hierboven.

Is er verzekeringsplicht?
Deze is er enkel voor rijtuigen die alleen met behulp van een motor in beweging worden gebracht. De elektrische fietsen die hier bedoeld worden, hebben ook spierkracht nodig (en voldoen daarmee aan de Europese normen). Er is dus geen verzekeringsplicht.
Let dus wel op met elektrische fietsen die niet aan de Europese normen voldoen en ook met de E-bikes, die louter voortbewegen op een elektrische motor zonder spierkracht.

Wat moet u doen indien u als fietser bij een ongeval betrokken bent?
Indien u aansprakelijk gesteld wordt voor het ongeval en een tegenpartij heeft schade geleden, dan kan u een beroep doen op uw familiale polis. De schade van de tegenpartij zal dan vergoed worden, eventueel onder aftrek van een vrijstelling.
Indien u gekwetst raakt en de tegenpartij bestuurde een voertuig met een verplichte motorrijtuigenverzekering dan worden uw kwetsuren sowieso vergoed, ongeacht wie aansprakelijk was voor het ongeval.

Wat moet u doen als u gekwetst geraakt bij een val met uw fiets, zonder tegenpartij?
U kunt een verzekering persoonlijke ongevallen of een verkeerspolis met vergoeding bij overlijden, medische kosten, invaliditeit en tal van andere aanverwante kosten onderschrijven.

Wat gebeurt er indien er discussie is omtrent aansprakelijkheid, de samenstelling van uw medisch dossier, de recuperatie van materiële schade, enz?
Een rechtsbijstandsverzekering is hierbij een gouden hulp. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze te onderschrijven.

Wat als er tijdens uw fietstocht technische problemen aan uw fiets ontstaan?
Hiervoor kunt u een fietsbijstandsverzekering onderschrijven.

We wensen u veel fietsgenot. Houd het veilig! En neem gerust contact met ons op als u de verzekeringsmogelijkheden met ons wil bespreken.

Op de website van de fietsersbond vindt u nog meer info.

Copyright © 2018 Vigrofin / All rights reserved.